1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

რომელი 7 საკვები უწყობს ხელს ორგანიზმში სიმსივნის განვითარებას

მომხმარებლის რეიტინგი

რომელი 7 საკვები უწყობს ხელს ორგანიზმში სიმსივნის განვითარებასიმ ადამიანების რიცხვი, რომლებიც სიმსივნით იტანჯებიან, ბოლო დეკადების განმავლობაში მსოფლიოს ზოგიერთ ნაწილში გასამმაგდა. ცნობილია, რომ საკვები და ცხოვრების სტილი, რომელსაც ჩვენ ვირჩევთ, დიდ ზეგავლენას ახდენს კიბოს გაჩენის რისკების შემცირებასა თუ პირიქით - კლებაზე. გთავაზობთ მოკლე ჩამონათვალს იმ პროდუქტებისა, რომლებიც ორგანიზმზე ზეგავლენას ახდენს:

1. კარტოფილის ჩიფსები: ყველას გვიყვარს ჩიფსები, ისინი გემრიელი და კარგი საშუალებაა წახემსებისა, როცა გზაში ვართ ან რაიმეს მოსამზადებლად დრო არ გვაქვს. მიუხედავად ამისა, ისინი ორგანიზმისთვის საშიშ პროდუქტად ითვლება, შეიცავს უამრავ კონსერვატს, ხელოვნურ არომატიზატორს, სოდას და მავნებელ ცხიმებს, რაც მოგვიანებით არტერიების დაბინძურებასა და გულის პრობლემებს იწვევს. ამავდროულად მაღალ ტემპერატურაზე მომზადებული ჩიფსები შეიცავენ "აკრილამიდებს", რაც სიმსივნის წარმოქმნის ხელშემწყობი ნივთიერებაა.

2. გენეტიკურად მოდიფიცირებული საკვები: ნელ-ნელა, მაგრამ აშკარად, გენმოდიფიცირებული საკვები ჩანაცვლებას ახდენს ტრადიციულად მოყვანილი საკვების. გენეტიკურად მოდიფიცირებული ორგანიზმები შეიცავენ ქიმიურ დანამატებს, რომელიც ხილისა თუ ბოსტნეულის სწრაფ ზრდას უწყობს ხელს. დღესდღეობით ისინი ყველა საკვებში გვხვდება. მისგან თავის ასაშორებლად კი 2 გზა გაქვთ: მოიყვანოთ საკუთარი პროდუქცია ბიოტექნოლოგიების გამოყენების გარეშე ან დააკვირდეთ პროდუქტის შეფუთვაზე წარწერას: “Certified Organic”, რაც მოწმობს, რომ პროდუქტი ნატურალური სახითაა მოყვანილი.

3. ბატიბუტი: "პოპკორნი" ყველაზე პოპულარული სასუსნავია ფილმების ყურებისას. მიკროტალღურად დამუშვებული პოპკორნი გავლენას ახდენს ნაყოფიერებაზე და ზრდის ღვიძლისა და პანკრეასის სიმსივნის გაჩენის რისკებს.

4. რაფინირებული შაქარი: რაფინირებული შაქარი ასევე ზრდის კიბოს რისკს. იწვევს ორგანიზმში შაქრის დონის ხშირ ცვალებადობას. მოერიდეთ ნამცხვრებს, ორცხობილებსა და სხვა ტკბილეულს, რომელიც დიდი რაოდენობით შეიცავს ასეთ შაქარს.

5. დაკონსერვებული ხილი და ბოსტნეული: როგორც ასეთი ხილი და ბოსტნეული ორგანიზმისთვის საზიანო არაა, მაგრამ მათ სახიფათოდ ის კონტეინერი აქცევს, რომლებშიც ისინი ინახებიან. პლასტიკატისა და მეტალის კონტეინერები მზადდება ისეთი ნივთიერებებისგან, რომელთა ორგანიზმში მოხვედრაც იწვევს უნაყოფობას, სიმსივნესა და გულის დაავადებებს. სწორედ ესაა მიზეზი დაკონსერვებული პროდუქტის თავიდან აცილებისა. განსაკუთრებით მოერიდეთ დაკონსერვებულ პომიდორს, რომელიც ცნობილია თავისი მაღალი მჟავიანობით.

6. პესტიციდებით დაბინძურებული ხილი: პესტიციდები ფართოდ გამოიყენება ხილიდან მავნე მწერების და პარაზიტების მოსაშორებლად. უნდა ვიცოდეთ, რომ თუ ხილეულს ან ბოსტნეულს გარეცხვის გარეშე მივიღებთ, ჩვენ თავს სიმსივნის გაჩენის რისკებისკენ ვუბიძგებთ. პესტიციდები ძლიერ ტოქსიკური ნივთიერებებია, რაც კიბოს გაჩენის რისკების გაზრდასთან ერთად, ბავშვებში ამცირებს ინტელექტუალური განვითარების კოეფიციენტს.

7. დამუშავებული ხორცი: დღესდღეობით ძნელია, იპოვო ნატურალური, ცოცხალი ხორცის პროდუქტები, რადგანაც უმეტესობა დამუშვებულია და შეიცავს ქიმიურ დანამატებს. ამ ქიმიური დანამატების დანიშნულება მხოლოდ ისაა, რომ შეუნარჩუნოს კარგი შესახედაობა პროდუქტს ხანგრძლივი დროით. ქიმიურ დანამატებში შედის ნატრიუმის ნიტრატი, რაც ცნობილია, რომ მსხვილი ნაწლავის კიბოს გაჩენის რისკებს ზრდის. ამ ყველაფერთან ერთად მნიშვნელოვანია ვიკვებებოდეთ ბალახზე და ნატურალურ პროდუქტზე გაზრდილი ცხოველების ხორცით.

წყარო: active.ge

წელიწადში 7 მლნ. ნაადრევი სიკვდილი დაკავშირებულია ჰაერის დაბინძურებასთან

მომხმარებლის რეიტინგი

წელიწადში 7 მლნ. ნაადრევი სიკვდილი დაკავშირებულია ჰაერის დაბინძურებასთანჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის (ჯანმო) ახალი შეფასებების მიხედვით 2012 წელს დაახლოებით 7 მლნ. ადამიანის ნაადრევი გარდაცვალების ერთ-ერთი რისკ-ფაქტორი ჰაერის დაბინძურებაა. ახალი მონაცემები კიდევ ერთხელ ადასტურებს, რომ ჰაერის დაბინძურება არის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი რისკ-ფაქტორი კარდიო-ვასკულარული, სიმსივნური და ფილტვის ქრონიკული დაავადებების განვითარებისთვის. ჰაერის დაბინძურების შემცირებას შეუძლია მილიონობით სიცოცხლის გადარჩენა. ჯანმოს ახალი მონაცემების მიხედვით ჯანმრთელობის გაუარესებაზე ზემოქმედებას ახდენს როგორც შენობების შიდა- ასევე გარე-ჰაერის დაბინძურება.

ვრცლად...

გაზაფხულის არასასიამოვნო სტუმარი - ალერგია

მომხმარებლის რეიტინგი

გაზაფხულის არასასიამოვნო სტუმარი - ალერგიაგაზაფხულთან ერთად ხშირად თავს იჩენს სხვადასხვა სახის ალერგია, რომელიც ძირითადად გამოწვეულია ჰაერით, საკვებით, ან კიდევ მწერებით. ზოგჯერ ალერგია მთელ ზაფხულს გრძელდება. რა შეიძლება გავაკეთოთ იმისათვის, რომ გაზაფხულის მოსვლა უფრო სასიამოვნო იყოს ჩვენთვის?! ამ შემთხვევაში კარგად უნდა გვესმოდეს თუ რა არის “ალერგია”.

ალერგია - არის “არანორმალური”, მომატებული მგრძნობელობა იმ ნივთიერებების მიმართ, რომლებიც უსაფრთხოდ არიან მიჩნეულნი და მათთან ალერგია გამოვლინდება ალერგიული დაავადების სიმპტომების სახით. ალერგია ყველაზე ხშირად გვხვდება სასუნთქი გზების ალერგიის, სახით. დღეს ალერგიით დაავადებულია ყოველი მესამე ადამიანი.

ალერგიის ძირითადი სიმპტომებია: სურდო; ცრემლდენა; ცხვირის, თვალების, სასის ქავილი; ცემინება; ცხვირის დაცობა; ცხვირში ზეწოლის შეგრძნება; ყურების დახშობა; თვალების ქვემოთ მუქი რკალები; კანზე გამონაყარი (ჭინჭრის ციება).

გამღიზიანებელ” ნივთიერებებს, რომლებიც იწვევენ ორგანიზმის უჩვეულო რეაქციას, ალერგენებს უწოდებენ. ალერგენი იწვევს ორგანიზმის იმუნური სისტემის განსაკუთრებულ მდგომარეობას, რაც დამახასიათებელია ალერგიული დაავადებებით შეპყრობილი დამიანებისათვის.

ვრცლად...